Sağlık

Afet uluslararası ilişkileri nasıl etkiler?

Kahramanmaraş depremlerinin ardından hızla deprem bölgesine gelen birçok ülkeden kurtarma ekipleri, arama kurtarma çalışmalarına katılarak çok sayıda kişinin kurtarılmasında değerli rol oynadı. Siyaset bilimci Prof. Dr. Havva Kök Arslan, bu tür durumların ülkelerin ortasındaki siyasi eğilimleri kalıcı olarak değiştirmek yerine sürtüşmelerin bir süreliğine yumuşamasına yol açabileceğini belirtiyor. Arslan, bu tür durumların işbirliği ve dayanışma ortamının sağlayabileceği olası işbirliği ve uluslararası barış ortamı için de faydalı olabileceğine dikkat çekiyor.

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (ITBF) Siyaset Bilimi ve Uluslararası Menfaat (İngilizce) Bölüm Başkanı Prof. Dr. Havva Kök Arslan, deprem gibi doğal afetlerin uluslararası ilişkilere etkilerini değerlendirdi.

Havva Kök Arslan, 6 Şubat 2023 günü sabah 04.17’de Kahramanmaraş Pazarcık’ta 7.7 büyüklüğünde ve saat 13.24’te merkez üssü Kahramanmaraş Elbistan olan iki depremin meydana geldiğini hatırlatarak, “İçinde bölgenin çeşitli yerlerinde şiddetli artçı sarsıntılar izledi. Çok sayıda insanımızın hayatını kaybettiği ve yaralandığı afette çok sayıda insan evsiz kaldı ve psikolojik travma yaşadı.” söz konusu.

Birçok ülkeden arama kurtarma grupları geldi

Havva Kök Arslan, Kahramanmaraş depremlerinin ülkemizde uzun yıllardır görülmeyen büyüklükte bir doğal afet olduğunu belirterek, “Binlerce binanın yıkıldığı depremler nedeniyle 4. seviye alarm verildi. çıkartıldı ve birçok ülkeden kurtarma ekipleri bölgeye gönderildi.” söz konusu.

Havva Kök Arslan, depremden en çok Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya, Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa, Kilis ve Osmaniye illerinin zarar gördüğünü belirterek, bu büyük felaketin ardından bölgede Ahbap ve İHH gibi sivil inisiyatiflerin yardım çalışmalarında değerli rol oynadığı, 8 Şubat 2023 itibarıyla 90 günlük olağanüstü hal ilan edildi.

Doğal afetlerde insan boyutu ön plana çıkıyor

Havva Kök Arslan, doğal afetlerin ülkelerin büyük insan ve maddi kayıplara uğradığı durumlar olduğunu belirterek, “Sıradan durumlarda devletler bazen çatışma ve işbirliği yoluyla birbirlerine fayda sağlarken bazen de birbirlerinin çıkarlarına zarar verirler. Ancak doğal afetler, ancak devletlerarası çıkarlar açısından değerlendirilebilecek bir durum olmanın ötesinde bir boyut ortaya koymaktadır ve bu da konunun insani boyutudur. söz konusu.

Felaket anında afetin acısı paylaşılır

Prof. herhangi bir sebep olmaksızın başka birinin başına olağanüstü derecede kötü bir şey gelmesi. Elbette bu görüş devletlerin ve uluslararası kuruluşların alacağı kararlarda kısmen ve kısa süreli de olsa etkili olacaktır. Bu nedenle, bir ülkenin başına bir felaket gelmesi durumunda, hemen hemen her ülke, en azından yaranın şoku geçene kadar, felaketin acısını az çok paylaşma eğilimindedir.” söz konusu.

Ülkelerin ortasındaki siyasi eğilimler kalıcı olarak değişemez.

Havva Kök Arslan, bu durumun doğal olarak toplumların ortasındaki olumlu insani duyguların hatırlanması açısından olumlu bir sonuç doğurduğunu belirterek, “Aslında bu tür ülkelerde hakim olan duyguların hakim olduğunu gözlemleyebiliyoruz. Zaman zaman sürtüşmeler yaşadığımız Yunanistan ve özellikle kendi toplumları olarak acılarımızı paylaşma yönünde. Ancak bunların ülkeler arasındaki siyasi eğilimleri kalıcı olarak değiştirmesi beklenmemelidir. Aksine, bu sürtüşmelerin bir süreliğine kırılmasına neden olur.dedi.

Olumlu bir fırsat olarak değerlendirilmelidir.

Siyaset bilimci Prof. hem devlet düzeyinde hem de sivil toplum düzeyinde olumlu bir şekilde ülkelerin ortasında yer almaktadır.

İşbirliği ve dayanışma ortamı, barış ortamına katkıda bulunmalıdır.

Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF) Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bölüm Başkanı Prof. Dr. Havva Kök Arslan sözlerini şöyle tamamladı:

“Dünyada ve bölgemizde çatışmaların yaşandığı bu günlerde, afetin olumsuz yönlerinden etkilenmiyoruz. İşbirliği ve dayanışma ortamının sağlayabileceği potansiyel iş birliği ve uluslararası barış ortamına katkı sağlayacak şekilde lehimize çevirmemizde fayda olacaktır.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

ozvatan-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu