Yaşam

Vardabit parça tanımı, nasıl yapılır?

Vartabit paça, Adana ve Mersin mutfaklarında yöresel bir meze olarak bilinmektedir. Vartabit yemeği veya vartabit paça olarak da bilinir. Bu tarif kuru fasulye, tahin, limon ve kızarmış ekmeğin mükemmel birleşimi ile hazırlanmaktadır.

Vartabit paça tarifinin püf noktalarına gelecek olursak tahin sosunu yaparken kullandığınız kaynar su mutlaka sıcak olmalıdır. Aksi takdirde sosunuz topaklanıp kesik bir manzara alabilir. Sosa ekleyeceğiniz ekşi limon suyunu sevmeyenler için kontrollü bir şekilde tadına bakılarak eklenmelidir. Bu durumda sosunuzun tadını damak tadınıza göre özelleştirebilirsiniz.

Vartabit paça tanımında kullanılan bir diğer değerli araç ise pidedir. Orijinal tanımında tırnaklı kebap pidesi kullanılırken, pide bulamayanlar bayat ekmek de kullanabilir. Son olarak, servis yapmadan önce malzemeleri birleştirmek en iyisidir, böylece vartabit beklerken sularını salmaz ve bu nedenle tadı bozulmaz.

Haşlanmış kuru fasulye, bol tahin ve kızarmış ekmeğin lezzetli birlikteliğiyle önce sofralarınızı sonra damağınızı şenlendirecek vartabitin tarifi şöyle:

VARTABİT PANTOLON TARİFİ

Malzemeler;

Vartabit için:

  • 1 su bardağı tahin (200 gram),
  • 2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye (220 gram),
  • 1 çay kaşığı tuz,
  • 1 çay kaşığı limon suyu (96 gram),
  • 3 diş ezilmiş sarımsak,
  • Küçük kesilmiş bayat ekmek veya çivili pide,
  • Fasulyenin 1 çay bardağı kadar sıcak suyu kaynatılır.

Sosu için:

  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı (14 gram),
  • 1 yemek kaşığı tereyağı (14 gram),
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber

Yukarıdaki için:

  • kıyılmış maydanoz

Yapılışı;

  • Uygun bir kaseye tahin, limon suyu, sarımsak ve tuzu ekleyip çırpın. İçine fasulyeleri süzerken ayırdığınız kaynar sıcak suyu azar azar ekleyin ve koyulaşana kadar çırpın.
  • Kıvama gelen karışıma haşlanmış fasulyeleri ekleyin ve ezmeden kaşık yardımıyla karıştırın.
  • Küçük parçalar halinde doğradığınız bayat ekmeği veya pideyi uygun bir tavada yağsız kızartın.
  • Zeytinyağı ve tereyağını sos tavasına alıp ısıtın, ocaktan alın ve üzerine pul biberi ekleyip bir iki çeşit kızgın yağı karıştırarak pişirin.
  • Servis yapacağınız servis tabağına alıp kızaran ekmeklerin dibine tahinli fasulyeli karışımı dökün ve iyice yayın. Son olarak üzerine hazırladığınız sosu dökün ve kıyılmış maydanozla süsleyin.

Afiyet olsun!

haber-harmancik.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu